MAN - Vaihtoautot

Tuulilasien rikkoutumisen sesonkiaika on tältä vuodelta käynnistymässä etenkin Etelä-Suomessa. Yli neljännes koko vuoden tuulilasivahingoista sattuu Ifin tilastojen mukaan maalis- ja huhtikuussa, kun teiden sulaessa liikenteessä ropisee irtokiviä sekä renkaista irtoavia nastoja. Tuulilasivahinko on nykyään yleisin kaskovakuutuksesta korvattava vahinko. Viime vuonna If korvasi Suomessa kaikkiaan yli 30 000 lasinkorjausta ja -vaihtoa. Vahinkojen määrä kasvoi edelleen vuodesta 2016.

– Rikkoutunut tuulilasi on aina turvallisuusriski. Vaurioitunut tuulilasi on huomattavasti heikompi kuin ehjä, sillä auton tuulilasi vastaa nykyään jopa 30 prosenttia kantavasta korirakenteesta, laatupäällikkö Solja Varke-Lipponen Ifistä muistuttaa.

Ifin vahinkotilastojen mukaan eniten tuulilaseja rikkoutuu viikonloppuliikenteessä perjantaisin. Kevään vahinkopiikki jatkuu yleensä toukokuulle eli siihen asti, kunnes viimeisetkin tiet on puhdistettu hiekoituskivistä. Suhteessa autojen määrään tuulilasivahinkoja sattuu useimmin Espoossa, Kotkassa, Vantaalla ja Tampereella.

– Paras tapa pitää oma tuulilasi ehjänä on riittävä turvaväli edellä ajavaan autoon. Tuulilaseja rikkoutuu erityisesti ohitustilanteissa. Ohittaessa olisikin kohteliasta huomioida, että jättää riittävästi väliä ohitettavaan autoon eikä lennätä sen tuulilasiin esimerkiksi moottoritien keskikaistalta palatessaan hiekoituskiviä tai irronneita nastoja, Varke-Lipponen toteaa.

Lasivahinkojen määrä jatkaa kasvuaan erityisesti siksi, että tuulilasi särkyy useimmin uusissa, alle kolme vuotta vanhoissa autossa. Nykyaikaiset tuulilasit ovat muodoltaan vanhoja tuulilaseja kaarevampia, ohuempia ja kevyempiä, joten lasi halkeaa todennäköisemmin jo pienemmästä iskemästä.

If:in mukaan yli 90 prosenttia tuulilasin halkeamista saa alkunsa iskemistä, joista suurin osa osuu tuulilasin alareunaan.