MAN - Vaihtoautot

Kiina kehittää ankarasti autonomista laivastoa, jotka ovat kuin jättimäisiä droneja merellä. Tänä vuonna maa aloitti valtavan testikentän rakentamisen autonomisille aluksille Guangdongin provinssiin Etelä-Kiinan rannikolla.

Kiinalainen tiimi esitteli maailman nopeimman miehittämättömän aluksen, Tianxing-1: n, joulukuussa China Marine Economy Expossa, China Daily kertoo. 12,2 metrinen alus voi liikkua jopa 93 km/h ja kuljettaa 7,5 tonnia lastia.

Tavoitteena on kauko-ohjatut "kummituslaivat" jotka kuljettaisivat kontteja tai jopa toimisivat Kiinan armeijan palveluksessa, ja kattaisivat koko maapallon. Kiina on kuitenkin Eurooppaa jäljessä, koska maailman ensimmäinen autonominen alus lähtee tänä vuonna tekemään toimituksia kaupunkien välillä Norjan rannikolla.

Merenkulkualan yritys MacGregor ja moottorinvalmistaja Rolls-Royce allekirjoittivat viime vuonna sopimuksen selvittääkseen tapoja, joilla autonominen teknologia auttaisi laivojen navigointi- ja lastijärjestelmiä, MacGregorin Suomen emoyhtiö Cargotec Oyj totesi lausunnossaan.