MAN - Vaihtoautot

Verrattuna edelliseen vuoteen vuoden 2017 aikana merionnettomuuksien määrissä tapahtui selvää laskua. Vuoden 2017 loppuun mennessä Trafin tietoon tuli 31 Suomen vesialueilla tapahtunutta onnettomuutta. Vuonna 2016 onnettomuuksia sattui 41.

Suomalaisille aluksille Suomen vesialueilla tapahtuneita onnettomuuksia oli 22. Vuonna 2016 onnettomuuksia sattui 36. Satamakäyntien ja suomalaisten alusten määrä ovat hiukan nousseet koko vuoden 2017.

Vaikka lukumääräisesti onnettomuuksien määrässä tapahtui positiivista kehitystä, merenkulun hyvää turvallisuuden tilaa synkisti kuitenkin vuoden lopulla tapahtunut, ihmishenkiä vaatinut luotsiveneen kaatuminen ja uppoaminen joulukuussa 2017. Onnettomuustutkintakeskus on käynnistänyt onnettomuuden tutkinnan.

Noin kymmenen vuoden aikasarjalla tarkasteluna Suomen aluevesillä on tapahtunut vuosittain 27-41 onnettomuutta. Vuosittainen vaihtelu merionnettomuuksien määrissä on ollut voimakastakin, mutta lukumäärä ei yksistään kerro turvallisuuden tilan kehityksestä, koska vaihtelu on satunnaista.

- Viime vuosi olikin merenkulun turvallisuuden näkökulmasta hyvä ja onnettomuuksien määrällä mitattuna vuosi sijoittuu pitkän keskiarvon paremmalle reunalle. Uskon, että vuodesta 2018 tulee myös merenkululle hyvä ja turvallinen vuosi, painottaa Trafin merenkulkujohtaja Tuomas Routa videolla.