MAN - Vaihtoautot

Torstaina 16.11. palkittiin historian seitsemäs Sankarikuljettaja, Lemiläinen Ville Mensonen. Mensonen palkittiin Helsingissä torstaina 16.11. järjestetyssä Ammattina Sankari -palkintogaalassa 5.000 euron sekillä. Palkintosummasta puolet, 2.500 euroa Mensonen lahjoitti kampanjan sääntöjen mukaan Taipalsaarelaiselle toimintakeskus Taiskalle, joka järjestää päivä- ja työtoimintaa vammaispalvelujen asiakkaille.

Lähes täsmälleen vuosi sitten 28. marraskuuta noin kello 15:20 Szepaniak yhtiön kuljettaja Ville Mensonen oli juuri hakenut puukuorman Ylämaalta ja ajeli rauhallisesti Villalan kylän laitaa, kun huomasi hämärtyvässä iltapäivässä pienen kouluikäisen tytön, joka näytti olevan matkalla kohti Nutikkaa. Lämpötila oli reilusti pakkasella, ja rivakka tuuli puhalsi pohjoisesta. T-paidassa ja ilman pipoa liikkunut tyttö sai Villen huomion.

Villen pysähtyessä ja kysyessä tytön suunnitelmia hän ampaisi sanaakaan sanomatta juoksuun, jolloin Ville laskeutui ohjaamosta ja lähti juoksemaan tytön perään. Noin kolmensadan metrin juoksun jälkeen Ville sai tytön kiinni ja pääsi kysymään, mihin hän oli menossa. Koska Ville ei saanut tytön puheesta muuta selvää kuin ”siipa”, tarjosi Ville tytölle kyydin rekkansa ohjaamossa ja palasi kylälle kyselemään, mistä tyttö olisi voinut olla tulossa. Koska yhteinen kieli oli hiukan hakusessa, Ville kyseli toistuvasti tytön tulosuuntaa, ja tyttö nyökkäili risteys risteykseltä reitin edetessä.

Kun matkaa oli tehty jo lähes 9 kilometriä ja oltiin päästy pienen maatilan pihaan, tyttö tunnisti paikan. Kyseessä oli tytölle tuttu päivähoitopaikka, jossa Sirpa-rouva otti tytön vastaan ja kiitteli kovin pienen karkulaisen löytymisestä. Samalla kävi ilmi, että tyttö oli karannut kotoaan ja ehtinyt kävellä pakkasessa 1,5 kilometriä ennen kun Ville oli saapunut paikalle. Ilman Villen huomiota ja aktiivisuutta olisi tyttö kylmettynyt varmasti, ja seuraukset olisivat saattaneet olla ikäviä. Tällä kertaa rivakka toiminta ja huoli lähimmäisestä sai onnellisen lopun.