MAN - Vaihtoautot

Meritaito Oy asensi Liikenneviraston ja Rauman sataman meriväylälle 33 älykästä merimerkkiä. Uudet merimerkit lisäävät väylän turvallisuutta ja säästävät rahaa. Ne myös tekevät meriväylästä yhden maailman uudenaikaisimmista. Suomi on kansainvälinen edelläkävijä meriväylien turvalaitteiden modernisoinnissa.

Meritaito on Rauman älyväyläprojektin urakoitsija ja SeaDatics järjestelmän kehittäjä. SeaDatics on järjestelmä, jolla valvotaan merenkulun turvalaitteiden tilatietoja ja tarvittaessa säädetään merimerkkien valotehoja. Kaikista valotehojen muutoksista jää muistiin tiedot. Jälkikäteen on siis mahdollista tarkistaa, kuka on tehnyt säätöjä, milloin ne on tehty ja mille intensiteetille valot on säädetty.

-Säätömahdollisuus lisää turvallisuutta, sillä luotsi voi valita juuri tilanteeseen sopivan valotehon koko väylälle tai vain yksittäiselle merimerkille. Esimerkiksi sumuisella kelillä merimerkin hämäräkytkin ei itse tietäisi, että valotehoa täytyy huonon näkyvyyden takia lisätä, toteaa Meritaidon asiantuntija Tero Tuominen.

Rauman meriväylän turvallisuuden parantaminen oli nyt erityisen tärkeää, sillä väylän kulkusyvyys kasvaa vuodenvaihteessa 10 metristä 12 metriin. Tämä tarkoittaa samalla, että satamassa käyvät alukset voivat olla huomattavasti nykyistä suurempia.

Rauman älyväylä kuuluu osaksi Liikenneviraston digitalisaatiohanketta. Yhtenä hankkeen tavoitteena on tehdä navigoinnista turvallisempaa ja tehokkaampaa. Älyn lisääminen väylälle on yksi keino näiden tavoitteiden saavuttamiseksi.

-Olemme kokeilleet älykkäitä merimerkkejä jo aikaisemmin Färjsundin väylällä. Saimme siellä luotseilta erittäin positiivista palautetta, jonka turvin uskalsimme lähteä tekemään Rauman meriväylästä älyväylää. Jos kokemukset ovat Raumassakin myönteisiä, on mahdollista, että älyä ilmestyy lähivuosina myös muille Liikenneviraston ylläpitämille meriväylille, kertoo projektipäällikkö Joonatan Ahlroos Liikennevirastosta.