MAN - Vaihtoautot

Suomen tavaraviennin arvo kasvoi kesäkuussa 2017 kaksi prosenttia edellisvuodesta Tullin ulkomaankauppatilastojen mukaan. Vienti oli arvoltaan lähes 5,1 miljardia euroa. Kasvu johtui sekä viennin volyymin että vientihintojen noususta. Volyymi kohosi 0,9 prosenttia ja vientihinnat 2,0 prosenttia. Tuonti kasvoi kesäkuussa yhdeksän prosenttia ja oli arvoltaan hieman yli 5,1 miljardia euroa. Tuonnin volyymi kasvoi 8,8 prosenttia ja tuontihinnat nousivat 2,1 prosenttia. Tammi-kesäkuun yhteenlaskettu vienti kohosi 15 prosenttia viime vuodesta. Yhteenlaskettu tuonti vuoden alusta suureni 13 prosenttia verrattuna viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon.

Vienti EU-maihin ei muuttunut viime vuodesta kesäkuussa, mutta vienti EU:n ulkopuolelle suureni kuusi prosenttia. Vienti kohosi tärkeimmistä vientimaista Ruotsiin, Alankomaihin, Yhdysvaltoihin, Kiinaan, Isoon-Britanniaan ja Ranskaan. Vienti Saksaan laski vertailukuussa toimitetun 481 miljoonan euron arvoisen laiva takia.

Tärkeimmistä tavararyhmistä teollisuuden koneiden, kemianteollisuuden tuotteiden, metsäteollisuuden tuotteiden ja metallien vienti kasvoi, mutta sähkökoneiden ja -laitteiden, kuljetusvälineiden ja öljyjalosteiden vienti heikkeni. Kuljetusvälineiden viennin laskua selittää vertailukuussa Saksaan toimitettu alus. Kesäkuussa 2017 vietiin 101 miljoonan euron arvoinen alus Kyprokselle ja kaksi yhteensä 62 miljoonan euron arvoista lentokonetta Ranskaan. Lisäksi henkilöautojen vienti kasvoi kesäkuussa jyrkästi. Tuonnissa sähkökoneiden ja -laitteiden, kuljetusvälineiden, elintarvikkeiden ja metallien tuonti kasvoi, mutta teollisuuden koneiden, öljyn ja kemianteollisuuden tuotteiden tuonti supistui. Kesäkuussa Ranskasta tuotiin kaksi lentokonetta, joiden tilastoitu arvo oli yhteensä 275 miljoonaa euroa.

Kauppatase oli kesäkuussa 2017 toukokuun ylijäämäkuukauden jälkeen taas alijäämäinen. Alijäämää tuli 68 miljoonaa euroa. Tammi-kesäkuussa 2017 kauppataseen alijäämää kertyi 881 miljoonaa euroa. Vuoden 2016 kesäkuussa kauppatase oli 231 miljoonaa euroa ylijäämäinen ja tammi-kesäkuun vaje oli tuolloin lähes 1,2 miljardia euroa.