Mitsubishin "varjotehtaaksi" mainittu malesialainen autonvalmistaja Proton osti jo 1996 haltuunsa brittiläisen urheiluautovalmistaja Lotus'n. Nyt ranskalaisten Renaultin ja PSA-konsernin (Peugeot, Citroen, Opel) osoitettua kiinnostusta Protonin suuntaan, kiinalainen autojätti Geely lopetti ranskalaisten kiinnostuksen lyhyeen lunastamalla 49,9% Protonista DRB-Hicom konsernilta. Kauppa lyödään lopullisesti lukkoon heinäkuuhun mennessä.

DRB-Hicom oli lunastanut osuutensa Protonista 2012 noin 400 miljoonalla US-dollarilla Malesian valtiolta, mutta epäonnistunut sen muuttamisessa tuottoisaksi. Proton valmistaa kahdessa tehtaassa noin 400 000 autoa vuodessa. Se oli näkyvästi markkinoilla 1990-luvulla myös Euroopassa vetäytyen kuitenkin epäonnistuttuaan myyntitavoitteissaan.

Geely toimii pääasiassa Kiinassa. Konserniin kuuluvat myös Volvo henkilöautot, London Taxi Company sekä Lynck &Co. Viimeksi mainittu on astunut Kiinan markkinoille Lynck-merkkisillä Volvo Suv jäljitelmillä, joille ennustetaan myös vientimenestyksiä.

(Vogel)