MAN - Vaihtoautot

Ruotsin eduskunnan liikennevaliokunta kannattaa hallituksensa esitystä teiden uudeksi kantavuusluokitukseksi, mutta vastustaa sen esitystä 74 tonnia painavien yhdistelmien käyttörajoituksista.

Ruotsissa yleinen tieverkosto on luokiteltu tien kantavuuden mukaan kolmeen luokkaan: 1, 2 ja 3. Kantavuusluokitus ratkaisee, kuinka painavia ajoneuvoja saa kulkea luokituksen mukaisilla teillä. Nyt hallitus on ehdottanut luokka 4:ää (BK4) teille, joilla kantavuus riittäisi kokonaispainoltaan 74 tonnia painaville kuorma-autoyhdistelmille. Liikennevaliokunta esittää, että eduskunta hyväksyisi hallituksen esittämän uuden kantavuusluokan.

Hallitus esittää kuitenkin samalla, että BK4-kantavuusluokan teiden käyttöä rajoitettaisiin vain sellaisille kuljetuksille, jotka eivät syrjäytä hallituksen tavoitetta siirtä tavarakuljetukset tieverkosta rauta- ja vesiteille. Liikennevaliokunnan mielestä teiden kantavuuden tulee sallia rajoituksetta kaikkia kuljetuksia, jotka täyttävät kantavuusluokituksen ehtoja. Samalla liikennevaliokunta kehottaa eduskuntaa vaatimaan hallitusta selvittämään, millä ehdoilla nykyistä pitempiä kuorma-autoyhdistelmiä voidaa hyväksyä Ruotsin teille.

Sosiaalidemokraatit, Ympäristöpuolue ja Vasemmistopuolue vastustavat liikennevaliokunna ehdotuksia.

(Anders Karlsson, Transportnet.se)