MAN - Vaihtoautot

Auto, tekniikka ja kuljetus on koeajanut 200-paikkaista MB CapaCity nivelbussia Saksassa Mannheimin kaupungin katuverkossa. Bussissa on virallisesti 191 matkustajapaikkaa, mutta BRT bussimetroissa sen "normaali" matkustajamäärä on arviotu 200:ksi, Istanbulissa jopa 250:ksi!

Capacity kääntyy lähes itsensä ympäri. Kääntöympyrän halkaisija on pyöristä mitattuna sama kuin sen pituus, 21 metriä! Katuverkon kadunkulmissa nivelletty peräosa "oikoo" vain sen minkä 12-metrinen kaupunkibussi. Kuljettajalla on edessään neljä monitoria, josta näkee viiden ulkopuolisen kamera näytöt bussin kummastakin sivusta perään saakka. Kuski on muutenkin valtaisuimellaan "valtakunnan keisari". Häneltä ei mikään puutu, ei mukavuudessa enempää kuin informaatiossakaan mitä bussin sisällä ja ulkopuolella tapahtuu. 

Myös matkustajilla on hienot oltavat. Kun CapaCity niiaa pysäkille ja viisi täysleveää kaksilehtistä ovea lävähtää auki, on kuin koko seinä avautuisi pitkin pituuttaan. Matkustajien vaihto pysäkeillä tapahtuu sekunneissa. 

Ja vielä hinta. Varustelusta riippuen hinta on 400 000 - 440 000 euroa. Yhden 200-paikkaisen Jokeri-ratikan hinnalla saa seitsemän (7 !) 200-paikkaista CapaCityä!

Koeajotiivistelmä seuraavassa Auto, tekniikka ja kuljetus -lehdessä.