MAN - Vaihtoautot

Finavialla on käynnissä hanke, jonka tavoitteena on ottaa käyttöön ns. WAM-järjestelmä (Wide Area Multilateration). Yhtiö kertoo varautuvansa siihen, että järjestelmän käyttöönotto tulee viivästymään sopimustoimittajalla ilmenneiden talousvaikeuksien takia. Toistaiseksi sopimustoimittaja on ilmoittanut jatkavansa hankkeen edistämistä. Finavia kertoo tiedotteessaan selvittävänsä parhaillaan sopimuskumppaniinsa liittyvää tilannetta ja tekee parhaansa, että järjestelmän käyttöönotto toteutuu.

Finavia kertoo valinneensa kumppaninsa julkisen kilpailutuksen perusteella. Sama toimittaja toimii myös lukuisien muiden lennonvarmistusyhtiöiden kumppanina eri Euroopan maissa.

WAM-järjestelmän avulla lentokoneen oman paikannusjärjestelmän tuottama paikkatieto voidaan luotettavasti hyödyntää lennonjohdon järjestelmässä. Finavia kertoo järjestelmän parantavan palvelutasoa ja turvallisuutta erityisesti pienillä lentoasemilla, joilla lentoliikenteen valvontapeitto laskee uuden järjestelmän ansiosta maahan tai lähelle sitä. WAM-järjestelmällä katvealueet saadaan poistettua merkittävästi edullisemmin kuin perinteisellä tutkatekniikalla.

WAM-järjestelmän käyttöönotto on osa viranomaisen, Trafin, julkaisemaa kansallista valvonta- ja suunnistusstrategiaa, joka perustuu eurooppalaiseen sääntelyyn.