MAN - Vaihtoautot

Vuoden 2016 alussa luovutaan kokonaan lyhytaikaisesta ajokortista. Henkilöauton kuljettajaopetuksen perusvaiheen jälkeen saa automaattisesti pitkäaikaisen ajokortin. Pitkä-aikainen ajokortti on voimassa 15 vuotta. Raskaiden ajoneuvojen ajo-oikeusluokkien ajokortit ovat sen sijaan voimassa 5 vuotta.

Trafi lähettää kaikille lyhytaikaisen kortin haltijoille uudet ajokortit tammi-helmikuun aikana. Uuden ajokortin lisäksi asiakkaat saavat toimintaohjeet kuljettajantutkinnon jälkeen pakollisena suoritettavasta harjoittelu- ja syventävästä vaiheesta.

Perusvaiheeseen kuuluu vähintään 19 tuntia teoriaopetusta ja vähintään 18 tuntia ajo-opetusta. Harjoitteluvaihe sisältää itsenäisen harjoittelun lisäksi 1 tunnin teoriaopetusta ja 2 tuntia ajo-opetusta. Harjoitteluvaiheen opetuksen voi aloittaa heti ajokortin saamisen jälkeen. Syventävä vaiheen opetukseen voi osallistua aikaisintaan 3 kuukauden kuluttua ajokortin saamisen jälkeen. Syventävässä vaiheessa on vähintään 4 tuntia teoria- ja ajo-opetusta.

Vuoden 2016 alusta alkaen autokoulun myöntämä todistus harjoittelu ja syventävän vaiheen opetuksesta on toimitettava Trafin palveluntuottajan Ajovarma Oy:n palvelupisteeseen kahden vuoden kuluessa siitä, kun on ajokortin saanut.